StoryEditorOCM
Auto-motoKlasik na cesti

Walter je cijeli radni vijek proboravio u tvornici Golfa: ‘Proizvodnja se drastično promijenila od dvojke do osmice...‘

Piše Vijesti SD
9. lipnja 2024. - 21:41

Volkswagen je u Wolfsburgu proslavio pola stoljeća proizvodnje Golfa. Serijska proizvodnja prve generacije modela tamo je započela u proljeće 1974. Nicola Benenati je dio ove priče već 45 godina, a ujedno je radio u produkciji svih osam generacija, piše klix.ba.

Gosti u hali 12 glavne tvornice bili su zaposlenici, upravni odbor marke predvođen izvršnim direktorom Thomasom Schäferom, predstavnici upravnog odbora Grupe i radničkog vijeća te predstavnici lokalnih političara.

Premijer Stephan Weil naglasio je ekonomsku važnost VW Golfa za pokrajinu Donju Sasku i Njemačku kao poslovno mjesto. Fokus svečanosti, koju je pratio Volkswagen Big Band, bio je na zaposlenicima tvornice. Među njima je i Nicola Benenati, koji već 45 godina radi u proizvodnji Golfa i koji je radio na montaži svih osam generacija modela serije.

image

Golfovi od jedinice do danas

Također, još jedan od najstarijih zaposlenika je Roland Walter, koji je svjedočio počecima proizvodnje Golfa II prije 40 godina u tada novoizgrađenoj hali 54. Walter je u razgovoru s Viktorijom Schoke raspravljao o tome kako se proizvodnja drastično promijenila u proteklih pet desetljeća.

Za to vrijeme više od polovine od 37 milijuna Golfova prodanih širom svijeta proizvedeno je u sjedištu marke u Wolfsburgu, odnosno više od 20 milijuna primjeraka Volkswagenovog kompakta. Zaposlenici su također, povodom 50. godišnjice, predstavili vrlo poseban jubilarni Golf.

Srce marke Volkswagen nalazi se na kanalu Mittelland između Hannovera i Magdeburga. Tvornica u Wolfsburgu je sjedište Volkswagenovih putničkih automobila i najveća je tvornica automobila u svijetu sa oko 70.000 zaposlenih ljudi. Do danas je u Wolfsburgu proizvedeno više od 48 milijuna vozila, više nego u bilo kojoj drugoj tvornici automobila u svijetu.

S više od 20 milijuna vozila, Golf je model koji se najduže izrađuje na tom mjestu. Na drugom mjestu, s gotovo 12 milijuna prodanih vozila nalazi se Buba koja se u Wolfsburgu proizvodila od 1945. do 1975. godine. Trenutno se u Wolfsburgu, osim Golfa i Golfa Varianta, proizvode i Touran i Tiguan. Novi model Tayron će biti dodan krajem godine, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 07:40