StoryEditorOCM
Auto-motozbunio ga oglas

Što kada pametni automobili i nisu ‘pametni‘: jedan je na cesti krivo procijenio situaciju i izazvao prometnu nezgodu

Piše R. R.
22. lipnja 2024. - 13:00

Autonomna ili poluautonomna vožnja je jako dobra stvar i evidentan napredak što se tiče mobilnosti. Sigurno da se budućnost kreće u tom smjeru, iako će se još morati dosta raditi na aplikacijama. Jer što se sve može dogoditi kada „pametni automobili“ izgube kontrolu.

Upravo to se dogodilo kineskom modelu Li Auto L9, koji je na jed-nom auto-putu "prevaren" na neočekivan način. Ovaj SUV ima sen-zore na osnovu kojih bi trebao reagirati u nepredviđenim situacijama i tako čuva sigurnost putnika. No u ovom slučaju se dogodilo da je „pametni“ pogrešno reagirao i to je billboard iznad prometnice.

Naime na billboardu su bila prikazan oglas za prodaju vozila, dva kombija, ali je tehnologija unutar Li Auta L9 „pomislila“ da su u pita-nju prava vozila, zbog čega je aktiviran hitni automatski sustav kočenja (AEB).

Zbog aktivacije AEB-a, SUV je naglo zakočio nasred ceste, a vozač je jedva uspio izbjeći udar u ogradu pored prometne trake. Drugi automobil se, međutim, zabio u L9, no srećom nije bilo veće štete.

Ovakve stvari nisu neuobičajene kada su u pitanju vozila s poluautonomnom pomoći vozačima, ali se ipak rijetko događa da ih se ovako. U svakom slučaju, dobra stvar je da nitko nije ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 13:02