StoryEditorOCM
Auto-motoJeep Wagoneer S

Prvi globalni potpuno električni SUV legendarne marke zamišljen kao konkurent Tesli, Audiju i BMW-u

Piše Robert Radica
10. lipnja 2024. - 20:22

Jeep je predstavio svoj potpuno novi model Wagoneer S, čime legendarna američka marka ulazi u segment potpuno električnih SUV vozila na baterije (BEV). Njihov prvi model globalnog vozila s pogonom samo na struju je Jeep Wagoneer S Launch Edition (samo za SAD). Novi Jeep Wagoneer S će biti lansiran prvo u SAD-u i Kanadi u drugoj polovici 2024., a kasnije će biti dostupan i na drugim tržištima diljem svijeta.

Jeep Wagoneer S se nudi isključivo s pogonom na struju s dometom od više od 480 km s jednim punjenjem, isporučujući 600 „konja“, munjevito ubrzanje od 100 km/h od 3,5 sekunde. Impresivnim performansama uparenim s ekskluzivnim sustavom upravljanja trakcijom marke Jeep Selec-Terrain, Jeep Wagoneer S ulijeva povjerenje u vožnju i vuču za sve vremenske uvjete i uvjete na cesti (ovi podaci odnose se samo na američke specifikacije i američke cikluse).

Kako bi punjenje ovog prvog globalnog Jeep brenda BEV bilo brzo i jednostavno za korisnike, Jeep Wagoneer S raspolaže s učinkovitom baterijom od 400 volti, 100 kWh koja vlasnicima omogućuje da napune vozilo od 20 do 80 posto u 23 minute (s DC brzim punjačem).

Temelj za vodeće karakteristike u segmentu modela Jeep Wagoneer S je vrlo fleksibilna platforma STLA Large koja je izvorna za BEV modele. Dizajneri i inženjeri marke Jeep prilagodili su STLA Large platformu za prilagodbu duljine, širine, konfiguracije ovjesa i pogonskog sklopa kako bi je posebno prilagodili Jeep Wagoneer S kako bi isporučio trenutni okretni moment i munjevito ubrzanje.

image
Jeep

Korištenje novih tehnologija i tehnika odigralo je ključnu ulogu u ukupnom razvoju Jeepa Wagoneera S. Kako bi poboljšao iskustvo vožnje i smanjio ukupnu razinu buke i vibracija kako bi se stvorila tiha unutarnja kabina i glatka vožnja, inženjerski tim Jeepa poboljšao je torzijsku krutost karoserije za 35 posto u odnosu na prethodna SUV vozila marke Jeep srednje veličine za vrhunsku vožnju, upravljivost i učinkovit odgovor na upute vozača.

Kao pioniri i tvorci prvog modernog luksuznog SUV-a, kultni Jeep Wagoneer iz 1963. je bio za nijansu iznad konkurencije, probijajući novi put i uvodeći široku primjenu tzv. utility vozila. Šest desetljeća kasnije, Jeep Wagoneer S iz 2024. nastavlja pomicati granice i razvijati legendarnu marku Jeep s novim prihvaćanjem tehnologije, luksuza i inovacija.

Jeep Wagoneer S iz 2024. nadovezuje se na ostavštinu interijera svjetske klase marke Jeep koji predstavljaju primjer umjetnosti putovanja. Njegova tehnički integrirana unutrašnjost jednako je impresivna kao i njegove performanse, s najboljim u klasi iskoristivim prostorom zaslona od skoro 115 cm², interaktivnim suvozačevim zaslonom ekskluzivnim za segment, umjetničkim i elegantnim detaljima.

image
Jeep

Nadovezujući se na trenutnu generaciju Jeep Grand Wagoneer dizajnerskih obilježja, elegantni, linearni kokpit potpuno je digitalan s modernim kontrolama i sučeljima. Središnja točka prednje kabine je križna skulptura krila automobila s vizualno kontinuiranim zaslonom koji se proteže cijelom širinom prednje ploče s instrumentima s šavovima crvene boje vina i isklesanim metalnim ukrasnim oblogama. Arhitektonski dojmljiv, integrirani središnji zaslon od 12,3 inča uokviren je bogatom mješavinom materijala, uključujući profinjenu ukrasnu ukrasnu aplikaciju u obliku križa s glaziranim čipkastim uzorkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 08:46