StoryEditorOCM
Auto-motoCooper S

Novi član obitelji Minija ima pet vrata, prošireni prostor i prepoznatljivu funkcionalnost

Piše Robert Radica
22. lipnja 2024. - 10:32

Nekoliko mjeseci nakon lansiranja novog Mini Coopera s 3 vrata, Cooper s petera vrata sada se pridružuje novoj Mini obitelji. Mini Cooper s 5 vrata karakterizira tipična zabava u vožnji ove marke, prošireni prostor i prepoznatljiva funkcionalnost. Kombinacija je to tradicije i modernog, purističkog stila - i inovativnim sustavima pomoći. Veća karoserijska inačica purističkog Mini Coopera također pruža zabavu u vožnji i agilno upravljanje prepoznatljivim za marku.

Trocilindrični benzinski motor Mini Coopera s 5 vrata C razvija 156 KS (115 kW). Mini Cooper 5 Door S pokreće četverocilindrični benzinski motor sa 204 KS (150 kW). Karakteristični Mini upravljač i snažne kočnice osiguravaju visoku razinu zabave u vožnji, sigurnosti i udobnosti. Kompaktne dimenzije, kratki prevjesi i mali krug okretanja čine ga svestranim modelom za grad.

S duljinom od 4036 mm, širinom od 1744 mm i visinom od 1464 mm, dimenzije karoserije gotovo su identične onima kod prethodnika i naglašavaju osnovnu ideju koja stoji iza svakog Minija: stvoriti što više prostora na maloj površini. U slučaju Mini Cooper 5 vrata, to znači unutrašnjost koja nudi dovoljno prostora za pet putnika. U usporedbi s novim Mini Cooperom s 3 vrata, međuosovinski razmak je duži za 72 mm, a karoserija za 172 mm. Sve to koristi putnicima u smislu udobnosti i prostora.

image
Mini

Selektivno ugađanje upravljanja i svih sustava kontrole stabilnosti osigurava izvanredno iskustvo u svim uvjetima vožnje. Za posebno sportsku vožnju dostupan je prilagodljivi ovjes s frekvencijski selektivnim sustavom prigušenja. Povećani promjer gume od 625 mm daje Mini Cooperu s 5 vrata veću vizualnu prisutnost. Istodobno se poboljšava dinamika vožnje i udobnost vožnje. Osim toga, širina guma opcijski dostupnih 17- i 18-colnih naplataka povećana je na 215 mm kako bi se naglasio tipičan Mini go-kart osjećaj.

Poput okruglog instrumenta odlaznog modela, nova središnja ikona sa svojim svestranim funkcijama vizualno je središnja točka interijera. Središnji OLED zaslon u redizajniranom kokpitu pomaknut je bliže vozaču, što ga čini lakšim za dohvat. Njegova visoka rezolucija postavlja novi standard. Zahvaljujući MINI operativnom sustavu 9, sve funkcije vozila mogu se intuitivno kontrolirati dodirom ili glasom. Tanak zaslon osjetljiv na dodir ima visokokvalitetni stakleni rub, narastao je na 240 mm u promjeru i svojom logikom rada podsjeća na standarde poznate s pametnih telefona.

image
Mini

Grafički prikaz sadržaja fokusiran je na bitne stvari. Informacije o vozilu prikazane su na vrhu. Donji dio OLED zaslona omogućuje izravan pristup izbornicima za navigaciju, medije, telefon i kontrolu klime. Tipka Home vraća zaslon na zadane postavke.

Koristeći Mini projektor na stražnjoj strani OLED zaslona, ​​oni transformiraju kontrolnu ploču u odgovarajuće svjetove boja i uzoraka. Međuigra projekcije, ambijentalnog osvjetljenja i Mini interakcijske jedinice stvara jedinstveno, impresivno iskustvo koje se proteže do obloga vrata. To otvara nove mogućnosti za individualizaciju. U osobnom načinu rada, na primjer, personalizirana slika može se odabrati kao pozadina zaslona putem aplikacije Mini. Dominantne boje slike zatim se primjenjuju na tekstilne površine nadzorne ploče pomoću digitalnog birača boja. Ambijentalna rasvjeta ispod armaturne ploče i u retrovizorima također je kodirana bojama kako bi odgovarala ovim projekcijama.

Svaki način ima vlastite prilagođene pozadine. U načinu Go-kart, na primjer, zaslonom i interijerom dominiraju ugljen siva i crvena s potpisom John Cooper Works.

image
Mini

Novi Mini Cooper s 5 vrata dostupan je s izborom između dva učinkovita benzinska motora. Početni model je Mini Cooper C s trocilindričnim motorom od 156 KS (115 kW) s okretnim momentom od 230 Nm(kombinirana potrošnja: 6.6 – 6.0 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 149 - 136 g/km prema WLTP). To vozilu omogućuje ubrzanje iz mjesta do 100 km/h za 8,0 sekundi i postizanje najveće brzine od 225 km/h.

Mini Cooper S ima četverocilindrični motor od 204 KS (150 kW) s najvećim okretnim momentom od 300 Nm ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi i ima najveću brzinu od 242 km/h. Kombinirana potrošnja je 6,8 – 6,3 l/100 km; kombinirana emisija CO2: 153 – 141 g/km prema WLTP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 10:32